U bent hier

Kun je met bloed eerder nieuwe behandelingsmethoden testen bij patiënten met de ziekte van Huntington?

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Onderzoekers van de Johns Hopkins universiteit beschrijven een niet-invasieve manier om de voortgang van de Ziekte van Huntington te meten. Dit kan worden gebruikt om behandelmethoden te evalueren nog voordat patiënten symptomen vertonen.

In de meeste klinische proeven worden medicijnen vooral getest op patiënten die al duidelijke symptomen van HD vertonen. Als je medicijnen in een eerder stadium wil testen, ben je afhankelijk van biomakers. Bloedvolume kan zo’n mogelijke biomarker zijn. Onderzoekers hebben nu met een speciale MRI in de hersenen van modelmuizen met HD een hoeveelheid bloed aangetoond. Hiervan veronderstellen onderzoekers dat dit gebruikt kan worden als biomarker van de HD progressie. 

Het onderzoeksteam onderzocht ook of het gebruik van CRISPR technologie – een technologie die DNA met grote nauwkeurigheid bewerkt - de HD-mutatie aanpast en zo leidt tot verbetering van de indicaties van HD in het muismodel. Er is nog veel werk te doen of dezelfde metingen ook een goede biomarker zijn voor mensen met de ziekte van Huntington.

Lees het hele artikel op HD Buzz Nederland


 

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland