U bent hier

Neuropsycholoog Gregory Sprenger: 'Mijn doelstelling is dat pijn meer aandacht krijgt als mogelijk symptoom bij de ziekte van Huntington'

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Gregory Sprenger werkt als neuropsycholoog en promovendus bij de polikliniek Huntington van Amstelring, lid van het HKNN. Hier begeleidt en behandelt hij mensen die aan de ziekte van Huntington hebben. Hij vertelt over zijn werk als neuropsycholoog bij Amstelring: over het opzetten van het Huntington Centrum, over zijn promotieonderzoek en over de vrijheid die hij in zijn werk ervaart.

Tekenend voor Gregory’s betrokkenheid is dat de hoogtepunten van zijn carrière in kleine momenten zit: “Het is niet iets unieks van ‘en toen…’, of ‘dat vond ik zo geweldig’. Zo werkt dat bij mij niet. Het zit ‘m bij mij meer in dat de bijdrage betekenisvol moet voelen en de moeite waard is. Bijvoorbeeld een moment waarop het lukt om tot een cliënt door te dringen. Dat de persoon de deur voor je openstelt en dat je een behandel en/of vertrouwensrelatie met die persoon kan aangaan. Met als doel om noodzakelijke zorg en behandeling te kunnen geven en met elkaar tot iets komt. Dat zijn voor mij de hoogtepunten.”

Meer aandacht voor pijn

Om nog betere zorg en behandeling te kunnen bieden is Gregory bezig met een promotie-traject gericht op de ziekte van Huntington en pijn. “Door het promoveren leer ik veel over de ziekte van Huntington en leer ik veel over het doen van onderzoek. Ik mag zeggen dat het mij echt als mens vormt. Mijn doelstelling is dat pijn meer aandacht krijgt als mogelijk symptoom (of frequente klacht) bij de ziekte van Huntington. Door hier meer van te begrijpen hoop ik uiteindelijk dat de kwaliteit van leven, voor mensen met de ziekte van Huntington, verbeterd wordt.”

Ook in verpleeghuizen wordt bied je zorg aan cliënten met heel complexe ziektebeelden. Daar is hoog complexe zorg en behandeling voor nodig. Dat doet hij niet alleen. Samen met 2 andere neuropsychologen bespreken ze bijna alle casussen met elkaar en toetsen bij elkaar of ze het juiste voor de cliënt doen. Ook is er een multidisciplinair team, bestaande uit een arts, casemanager, ergotherapeut, logopedist, fysiotherapeuten en nog veel meer expertises. Daarbuiten wordt er intensief samengewerkt met klinisch genetici, psychiaters en neurologen van de Academische Medische Centra (zoals Amsterdam Universitair Medisch Centrum en Leids Universitair Medisch Centrum).

Gregory: “In de regio werken we samen met de huisartsen van onze cliënten, maar ook met gespecialiseerde GGZ, het FACT-team en de gemeente. “Binnen de instelling zelf ontkom je er niet aan, en dat is denk ik ook een heel belangrijk onderdeel van ons werk, om multidisciplinair te werken." Die samenwerking met al die disciplines is nodig om patiënten met de ziekte van Huntington de juiste en zo warm mogelijk zorg op een laagdrempelige wijze aan te bieden. 

Lees het hele artikel op de website van Amstelring.

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland