U bent hier

Nieuwe bevindingen over de aantasting van 'emotionele brein' vroeg in de ziekte van Huntington.

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Het onderzoek Early white matter pathology in the fornix of the limbic system in Huntington disease van een aantal internationale universiteiten toont aan dat delen van de hersenen die emoties beheren, het zogenaamde limbische systeem, vroeg worden aangetast bij HD-mutatiedragers.

Deze veranderingen kunnen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van psychiatrische en cognitieve symptomen. In veel gevallen zijn dit de meest lastige symptomen voor zowel patiënten als hun naaste familie. Daarom is meer inzicht hoe het emotionele brein wordt beïnvloed bij de ziekte van Huntington belangrijk.

De data uit het onderzoek laat zien dat de lage fornixvolume correleerde met metingen van psychiatrische en cognitieve veranderingen. Dat suggereert een rol voor de demyelinisatie van verbindingen in het limbische systeem in de niet-motorische aspecten van de ziekte. De demyelinisatie van witte stof bij HD vormt namelijk een belangrijk onderdeel van de pathologie van de ziekte en kan daarom veelbelovend zijn voor interventies.

Lees het hele onderzoek op SpringerLink.
 

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland