U bent hier

Patyna en Noorderbreedte ondertekenen samenwerkingsovereenkomst voor Huntingtonzorg

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Op vrijdag 26 november ondertekenden ouderenzorgorganisaties Noorderbreedte en Patyna een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van zorg voor Huntington cliënten. Beide organisaties bieden al zorg aan deze specifieke groep cliënten maar gaan nu hun krachten en kennis bundelen in een nieuw op te zetten regionaal expertisecentrum. Hier krijgen Huntington cliënten uit Noord Nederland straks de benodigde gespecialiseerde zorg en begeleiding.

Patyna en Noorderbreedte ondertekenen samenwerkingsovereenkomst voor Huntingtonzorg

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vond plaats tijdens een bezoek van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek, zorginnovatie (ZonMw) en het Huntington KennisNet Nederland. Patyna en Noorderbreedte maken deel uit van dit netwerk. In verband met corona vond de bijeenkomst online plaats.

Hoog complexe zorg

Relatief weinig mensen in Nederland hebben de ziekte van Huntington, maar de zorg voor deze cliënten is erg specialistisch en intensief. Daarom is Huntington door het Ministerie van VWS gekozen als één van de tien ‘laag-volume-hoog-complex’ (LVHC) doelgroepen. Patyna en Noorderbreedte ontwikkelen zich naar een erkend Regionaal Expertisecentrum voor Noord Nederland. Het ministerie van VWS verwacht dat de ontwikkeling van expertisecentra in de verschillende regio’s zal leiden tot een kwaliteitsverbetering van de zorg. Ook kan er gemakkelijker kennis uitgewisseld worden met de andere expertisecentra in het land en wordt er gezamenlijk onderzoek gedaan.

Samenwerken voor de beste zorg

Noorderbreedte en Patyna bieden afzonderlijk van elkaar al specialistische zorg aan mensen met de ziekte van Huntington. Vanuit de gedeelde ambitie om de zorg voor deze specifieke groep cliënten verder te verbeteren is vorige week de samenwerkingsovereenkomst getekend. Volgend jaar verwachten Patyna en Noorderbreedte officieel erkend te worden als Regionaal Expertisecentrum. Mensen met de ziekte van Huntington kunnen er, ook nu al, terecht voor specialistische (dag)behandeling, ondersteuning en (tijdelijk) wonen met zorg. Ook is er veel aandacht voor het begeleiden van het netwerk van de cliënt. De locaties Bloemkamp in Bolsward van Patyna en Friesma State in Grou van Noorderbreedte zullen beiden verbonden zijn met het Regionaal Expertisecentrum Huntington Noord Nederland.

Meer informatie 

Wil je meer informtie over de samenwerking? Stuur dan een mail naar info@huntingtonnet.nl.


Over Patyna

Patyna staat voor fijn wonen, welbevinden en goede zorg voor de cliënten. Patyna biedt zorg en behandeling voor cliënten met dementie, jong dementerenden, cliënten met somatische ziektebeelden, Huntington, Gerontopsychiatrie en revalidatie. Patyna komt bij mensen thuis en biedt zorg en dienstverlening op 25 woonzorglocaties in Zuidwest Friesland.

Over Noorderbreedte

Noorderbreedte biedt voornamelijk zorg aan ouderen in Fryslân binnen vijftien locaties en een revalidatiecentrum. Noorderbreedte is gespecialiseerd in dementie, Huntington, Gerontopsychiatrie, Korsakov en Niet-Aanboren Hersenletsel, Revalidatie en dementie op jonge leeftijd. Noorderbreedte levert thuiszorg aan mensen thuis via Thuiszorg Het Friese Land. Bij Noorderbreedte werken ruim 2.800 medewerkers en ruim 1.500 vrijwilligers aan de waardevolle dag voor de cliënten.

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland