U bent hier

Terugblik tweede Huntington Netwerkbijeenkomst Noordoost Nederland

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Op donderdag 11 november vond de tweede (online) Huntington Netwerkbijeenkomst voor Noordoost Nederland plaats. Ruim 75 eerstelijns zorgprofessionals - van fysiotherapeut tot huisarts - maakten kennis met de huntingtonexperts uit die regio. De bijeenkomst legde de grootste behoefte van zorgprofessionals bloot: meer kennis verwerven over de omgang met mensen met de ziekte van Huntington. Experts deelden hun kennis over ziekte, vertelden over de nieuwste ontwikkelingen en gaven de deelnemers praktische tips. 

Zo vertelde Manon van Kampen, ergotherapeut en SI-therapeut bij Atlant, meer over sensorische informatieverwerking: bij mensen met de ziekte van Huntington kunnen sommige prikkels onopgemerkt blijven en andere prikkels kunnen juist heel intens beleefd worden. Ook kan er sprake zijn van vertraging van de informatieverwerking. Dit kan weer leiden tot bijvoorbeeld gedragsproblemen. Manon gaf professionals o.a. als tip: blijf gedrag continue analyseren en probeer te begrijpen wat het gedrag echt betekent. 

Ontwikkeling naar DEC en REC

Ook praatte Wilma Vink, ergotherapeut bij Noorderbreedte, de aanwezigen bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Huntington ketenzorg. Momenteel ontwikkelt Atlant zicht tot een Doelgroep Expertise Centra (DEC) en ontwikkelt Noorderbreedte zich tot een Regionale Expertise Centra (REC). Wilma: “De expertisecentra dragen bij aan het verhogen van de kwaliteit van zorg voor de doelgroep Huntington.” Verder blikte Wilma terug op het Europese Huntington Netwerk congres en lichtte zij lopende wetenschappelijke onderzoeken toe. De belangrijkste bevindingen? Denk out of the box, blijf voortdurend met elkaar communiceren, werk samen en blijf flexibel.

Lees het hele artikel op Atlant en/of bekijk de Huntington Netwerkbijeenkomst van Noordoost Nederland terug via YouTube

Over de Huntington Netwerkbijeenkomst Noordoost Nederland

Vanuit het Doelgroep- en Regionaal Expertise Centrum (DEC en REC) wordt twee keer per jaar een Huntington Netwerkbijeenkomst georganiseerd door Atlant en Noorderbreedte, voor professionals uit de regio Noordoost Nederland die mensen met de ziekte van Huntington begeleiden. Doel is dat er met professionals die mensen met de ziekte van Huntington begeleiden, kennis wordt gedeeld en ondersteuning wordt geboden in de aanpak van complexe problemen binnen hun vakgebied. Met als uiteindelijk doel dat de cliënt de juiste zorg van professionals krijgt in de eigen woonomgeving.

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland