U bent hier

Uitreiking certificaten voor specialisten ouderen geneeskunde

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

De zorg voor mensen met de ziekte van Huntington is complex. Het is het belangrijk dat specialisten zich blijven ontwikkelen in de complexheden waar iemand met de ziekte en diens familie mee te maken kan krijgen. Daarom startte het LUMC Boerhaave Nascholing een medische nascholing in 2019, speciaal voor specialisten ouderengeneeskunde: Bijzondere Bekwaamheid Huntingtonzorg. Vrijdag, 15 juli 2022, was de uitreiking van de certificaten voor acht specialisten ouderen geneeskunde die met goed gevolgd de nascholing hebben afgerond.

We spraken met Emeritus hoogleraar Neurologie, Raymund Roos. Hij was vanaf het begin betrokken bij deze opleiding en is lid van het bestuur van Huntington Kennisnet Nederland (HKNN). 

“Op één persoon na, was iedereen fysiek aanwezig. Dat is, gelet op de aanhoudende pandemie, toch best bijzonder”, aldus professor Roos. De Leidse opleiding tot erkend specialist was initieel voor drie jaar gepland, maar door covid duurde het een jaar langer. Deelnemers volgen een parttime opleiding en zijn werkzaam in (institutionele) Huntingtoncentra in Nederland. “Doel van de opleiding is deelnemers op hetzelfde basisniveau krijgen. Met de opleiding blijven specialisten op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen zij betere zorg verlenen aan hun patiënten met de ziekte van Huntington.” Volgens hem heeft iedereen er iets uit kunnen halen en hebben deelnemers veel van elkaar geleerd: “Sommige deelnemers hadden al jarenlange ervaring, anderen niet. Door elkaars problemen in de praktijk te bespreken, konden we veel van elkaar leren. Huntington kent een grote variatie in uiting. ‘Het’ Huntington handboek bestaan dan ook niet.” 

Professor Roos: “De opleiding is slechts het begin, dat deelnemers helpt om mensen met de ziekte van Huntington goede zorg te krijgen. Deze cursus is een voorloop en kan een model zijn voor toekomstige ontwikkeling van onderwijsinstellingen binnen de hoofdstructuur van Huntington Kennisnet Nederland (HKNN, red). HKNN zien we als een station waar mensen terecht kunnen om verder te komen. We zijn niet een spil dat alles doet, maar een as die alles aan elkaar vast probeert te knopen.”

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland