U bent hier

Op weg naar rookvrije zorg

Like  0

Vanaf 1 juli 2023 moeten de rookruimtes in overheids- en openbare gebouwen gesloten zijn. Dat betekent dat ziekenhuizen, musea, sportkantines, bibliotheken, maar ook zorginstellingen, gemeentehuizen, de Tweede Kamer en ministeries vanaf die datum geen inpandige rookruimtes meer mogen hebben.  


Binnen de langdurige zorg moeten interne rookruimtes sluiten in instellingen voor vier specifieke doelgroepen. Dit zijn mensen met gerontopsychiatrische problematiek, de ziekte van Huntington, het syndroom van Korsakov en met niet-aangeboren hersenletsel (NAH+). 

Tijd voor bewustzijn 

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de gevaren (en milieuschade) van roken, meeroken en derdehandsrook. Het wordt erkend dat roken geen levensstijlkeuze is, maar verslavend gedrag dat anderen schaadt. Bij een groeiende zorg voor een gezond milieu staan ​​de belangen van niet-rokers (en ex-rokers) voorop. 

Rookvrij generatie 

Het rookvrij maken van gebouwen en ruimtes waar mensen komen of werken, is één van de pijlers uit het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Blokhuis (VWS) in 2018 met meer dan 70 partijen sloot. In het Nationaal Preventieakkoord streeft het kabinet samen met maatschappelijke partners naar een rookvrije generatie in 2040. Het streven is dat 0% van de jongeren en zwangere vrouwen dan nog rookt en het aantal rokende volwassenen daalt van de huidige 20,2% (2020) naar 5%. 

Ondersteuning voor instellingen 

Vanuit het preventieakkoord worden diverse handvatten aangereikt om instellingen te helpen het doel van 1 juli 2023 te realiseren. Daarnaast organiseert het Korsakov Kenniscentrum op 4 april 2023 om 13:00 uur de tweede conferentie: sluiting interne rookruimtes specifieke doelgroepen. Hierbij wordt de laatste kennis, best practices en geleerde lessen uitgewisseld. 

Heb je interesse? Aanmelden kan hier

Documenten