U bent hier

Richtlijnen

Op deze pagina leest u meer over de meest recente behandelrichtlijnen binnen uw vakgebied. Veel van de richtlijnen zijn in internationaal verband opgesteld, en daarom alleen beschikbaar in het Engels. Mist u informatie voor uw vakgebied? Neem dan contact met ons op, dan helpen we u verder.

Op deze pagina vindt u informatie over:

 

Zorgpaden

In onderstaande documenten staat informatie over verschillende zorgprogramma's voor huntingtonpatiënten.

 

Het coronavirus en de ziekte van Huntington 

De folder 'Het coronavirus en de ziekte van Huntington: hoe om te gaan met stress' geeft informatie over de risico's van het coronavirus voor huntingtonpatiënten. Verder bevat de folder informatie over het herkennen van en omgaan met stress, tips om fit te blijven in deze periode en tips voor parnters en/of mantelzorgers.  

  Fysiotherapie

  Er zijn verschillende richtlijnen ontwikkeld door het European Huntington's Disease Network (EHDN) voor fysiotherapeuten die werken met mensen met de ziekte van Huntington. Bijvoorbeeld over bewegen en loophulpmiddelen.

  Klik hieronder voor de verschillende richtlijnen:

  Wilt u meer weten over fysiotherapie en over onderzoek met betrekking op de ziekte van Huntington, bezoekt u dan de pagina EHDN Physiotherapy working Group op de website van European Huntington's Disease Network. Hier vindt u de verschillende activiteiten en producten vinden die door een internationale werkgroep fysiotherapie is samengesteld.

  Logopedie

  Een uitgebreide richtlijn voor logopedische behandeling van huntingtonpatiënten vindt u hieronder:

  Een verkorte versie in tabelvorm vindt u in de onderstaande documenten:

  Tot slot is er een specifieke richtlijn voor de behandeling van slikstoornissen bij de ziekte van Huntington:

  Diëtetiek

  De behandelrichtlijnen voor diëtisten die met huntingtonpatiënten werken zijn te vinden via de website dieetbehandelingsrichtlijnen.nl. Hiervoor is wel een abonnement vereist op deze richtlijnen.

  Verdere nuttige informatie is te vinden via:

   

  De landelijke vakgroep van huntingtondiëtisten Diëtisten Huntington (Disease) Nederland (DHNNL) hebben verschillende flowcharts opgesteld:

  Ergotherapie

  In de lijst hieronder vindt u diverse tips om huntingtonpatiënten hulp te bieden bij verschillende onderdelen van hun leven. Al deze documenten zijn geschreven in het Engels.

  Verpleegkunde

  In het onderstaande document staan uitgebreide slides met tips en handelingsperspectieven om goede zorg te verlenen aan huntingtonpatiënten.

  Medicatie

  In onderstaande Engelstalige documenten staat informatie over medicatie voor huntingtonpatiënten.