U bent hier

Ontdek kindercoaching voor gezinnen met de ziekte van Huntington

Wat is kindercoaching?

Kindercoaching biedt een toegankelijke vorm van begeleiding die specifiek is ontwikkeld voor kinderen. Hierbij ligt de nadruk op oplossingsgericht denken en het centraal stellen van de belevingswereld van het kind.

Waarom kindercoaching voor gezinnen met Huntington?

Opgroeien in een gezin waarin een ouder (of broer/zus) lijdt aan de ziekte van Huntington kan uitdagend zijn. Het vinden van een eigen plek kan lastig zijn voor een kind. Mantelzorg kan de sociale en emotionele ontwikkeling en de schoolprestaties van het kind beïnvloeden. Kindercoaches dragen bij aan het verminderen van belasting en bieden ondersteuning aan kinderen in deze complexe situatie.

Hoe werkt het?

In samenwerking met kinderen en ouders zoeken kindercoaches naar manieren om de situatie draaglijker te maken. Ze creëren voorwaarden die kinderen in staat stellen zichzelf te zijn, ondanks de omstandigheden. Door communicatie en expressie te bevorderen, vergroten ze de veerkracht van kinderen voor de toekomst.

Ouders spelen een onmisbare rol in dit proces, omdat verandering niet kan plaatsvinden zonder hun betrokkenheid. De benadering van kindercoaches is gebaseerd op samenwerking en empowerment, zowel voor kinderen als ouders.

Financiering van kindercoaching

De financiering van kindercoaching verloopt via de gemeente waar het kind woont en kan worden aangevraagd onder de jeugdwet. Diverse opties zijn beschikbaar:

· Maatwerkovereenkomst: Hierbij wordt een maatwerkovereenkomst opgesteld met de kindercoach. Dit heeft als voordeel dat alle communicatie met betrekking tot financiering plaatsvindt tussen de gemeente en de coach. De coach stelt de aanvraag op met de doelen waaraan gewerkt zal worden en stuurt deze naar een jeugdhulpverlener die betrokken is bij het gezin. Deze persoon zorgt voor de verbinding met de gemeente.

· PGB: Vanuit de jeugdwet kan een Persoonsgebonden Budget (PGB) worden verstrekt. Hierbij is een ouder verantwoordelijk voor het beheer van het budget. De toekenning van een PGB gebeurt door de gemeente, en de verdere afwikkeling verloopt via de SVB (Sociale Verzekeringsbank).

· Onderaanneming: Er kan sprake zijn van onderaanneming bij een organisatie die al betrokken is bij het gezin en een contract heeft voor het leveren van zorg aan de gemeente. De financiering verloopt dan via zowel de gemeente als de betrokken organisatie.

Betrokken gemeenten

Enkele van de gemeenten waar al maatwerkovereenkomsten of PGB's worden gebruikt, zijn onder andere Oud-Beijerland, Pijnacker, Leiden, Breda, Spijkenisse, Land van Cuijk en Almere.

Huidige Stand van Onderzoek naar Kindercoaching

Momenteel wordt er vanuit Maastricht UMC+ wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de begeleiding van kinderen uit Huntington families. Momenteel zijn er nog geen onderzoeksresultaten beschikbaar. Zodra deze beschikbaar zijn, zullen we ze ook publiceren.