U bent hier

Terugblik scholing Huntington door het REC van Stichting Land van Horne

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  1

Op dinsdag 12 december vond de eerste multidisciplinaire Huntington scholing plaats, georganiseerd door het Regionaal Expertise Centrum (REC) Huntington van Stichting Land van Horne. De deelnemers zijn allemaal professionals die in hun werk te maken hebben met de ziekte van Huntington, bijvoorbeeld in de thuiszorg of individuele begeleiding, maar er waren ook deelnemers van organisaties waar een enkele cliënt op een zorglocatie woont. Het was een grote opkomst van meer dan 20 deelnemers uit de hele regio, van Maastricht tot Venray.

Ontvangst
Bij binnenkomst kregen de deelnemers een helft van een stukje Limburgse vlaai. De andere helft werd door de logopedist gemalen om de deelnemers te laten ervaren hoe voeding smaakt in een aangepaste consistentie. De deelnemers waren aangenaam verrast: “Leuk dat we nu weten hoe de vlaai smaakt als we dit op deze manier aan onze bewoners aanbieden.”

Het programma
Een coördinerende verpleegkundige startte de scholing met algemene uitleg over het ziektebeeld Huntington. Wat is Huntington, welke symptomen kunnen cliënten krijgen, hoe ga je hiermee om en welke hulp kan Land van Horne in de rol als REC bieden aan de mensen thuis of op een zorglocatie. Vervolgens besteedde een logopedist aandacht aan de thema’s slikken en communicatie, en de diëtist sloot hierop aan door uitleg te geven over de juiste voeding. De ergotherapeut en fysiotherapeut sloten de scholing af door kennis te delen over wat Huntington fysiek met een cliënt doet, welke therapie mogelijk is en welke aanpassingen of hulpmiddelen mogelijk zijn.

Niet alleen tijdens de scholing waren de reacties van de deelnemers positief, dit bleek ook uit de evaluatieformulieren. Alle respondenten gaven hierin aan dat zij graag vaker deel willen nemen aan een scholing op het gebied van Huntington. Een vervolgscholing gaat er dan ook zeker komen.

Vervolgscholing
In de vervolgscholing gaan we meer de diepte in over de psychische symptomen bij de ziekte van Huntington: hoe kun je hierop kunt anticiperen en het gedrag kunt sturen. Bij deze scholing zal een psycholoog en arts hun kennis delen. De datum hiervoor volgt. Kijk hiervoor op de website van Land van Horne: Agenda (landvanhorne.nl).

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland