U bent hier

Zorgverzekeraars op bezoek bij polikliniek Huntington van Topaz

Like  0

Op vrijdag 13 oktober bezochten zorgverzekeraars de polikliniek Huntington van Topaz. Verschillende partijen, waaronder het Ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Vereniging voor Huntington en Huntington Kennisnet Nederland, zoeken samen naar een structurele oplossing voor de financiering van de polikliniek Huntington. Als onderdeel van de gesprekken die hierover zijn gevoerd heeft HKNN de zorgverzekeraars uitgenodigd kennis te maken met de polikliniek van Topaz in Katwijk.

De polikliniek voor mensen met de ziekte van Huntington bestaat sinds 2008 en begon met een initiatief van Zorgaanbieder Noorderbreedte (in samenwerking met zorgverzekeraar De Friesland). Doel van de polikliniek is om mensen met Huntington vroeg intensief te begeleiden. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot zeven volwaardige poliklinieken in Nederland. De poliklinische zorg wordt uitgevoerd aan hand van het Zorgprogramma Huntington (polikliniek voor diagnostiek en behandeling) die in 2015 opgesteld is met alle betrokken zorgprofessionals uit het landelijk netwerk Huntington.

Het werkbezoek werd afgetrapt met een prachtige en indrukwekkende film over de polikliniekHuntington. Ook gingen verzekeraars in gesprek met een bezoeker aan de polikliniek en zijn vrouw. Zij gaven een inkijkje in hun leven en hoe er vanuit de polikliniek bij veel aspecten van de ziekte ondersteuning geboden wordt. Emmy Wietsma, beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland: “Het was indrukwekkend om te zien dat het jaarlijkse bezoek aan de poli zo waardevol is voor de klant en zijn partner. Dit draagt bij aan het welzijn en langer thuis wonen van burgers”. In de polikliniek is ernadrukkelijk aandacht voor de mantelzorger, zodat deze de zorg en ondersteuning thuis vol kan houden. Daarnaast krijgen patiënten praktische adviezen van bijvoorbeeld de ergotherapeut om aanpassingen in huis te doen die in het verloop van de ziekte zeker nodig zullen zijn en komen ook onderwerpen als rijvaardigheid aan bod.

Tijdens de lunch schoven zorgverleners uit meerdere disciplines aan. Zij vertelden over de interdisciplinaire zorg en hun vakgebied. Het was een waardevolle ochtend waarbij de zorgverzekeraars meer zicht kregen op de inhoud van het zorgprogramma en de impact die de ziekte van Huntington kan hebben op het leven van een burger. Anne Braakman, directeur HKNN concludeerde aan het eind van het werkbezoek “dat het is nogmaals duidelijk geworden dat er op termijn een oplossing moet komen voor structurele financiering voor deze prachtige ontwikkelde poliklinische zorg voor mensen met de ziekte van Huntington in Nederland”.